Bejegyzés

30 évünk 1 displayben

Amikor először megláttuk a megrendelőnktől kapott látványterveket, és gondolatban lefuttattuk az első körös megvalósítási ötleteinket, világossá vált, hogy fennállásunk legkomplexebb és legszebb kihívását nézegetjük épp a monitoron.

A „tervezőasztalon” született, őrült dizájn egy horeca displayt ábrázolt, amely konstrukciójának, anyagösszetételének és funkciójának együttesével minden eddigi szakmai tapasztalatunkat, anyagismeretünket és rendelkezésre álló technológiai megoldásunkat kívánta. Mindazt a 30 szakmai évet, amit gyártóként magunkénak tudhatunk.

A termék egy világító pultdisplay, melyen a Zwack ház szuperprémium kategóriába tartozó gyógynövénylikőrje, az Unicum Riserva kerül bemutatásra. Szuperprémium termékhez természetesen azonos kategóriájú kihelyezés volt ügyfelünk kérése. Az eredeti tervek szerint fém alapokon álló display fa ívei hordót szimbolizálnak, a középen elhelyezett sötét színű ital pedig külön megvilágítást kap.

A megvalósítás tervezése során amellett, hogy törekedtünk a minden igény és terv szerinti kivitelezésre, még saját javaslatunk is helyet kapott. Úgy ítéltük meg, hogy az eredeti terveken szereplő fém talp helyett a beton rusztikussága és robusztus megjelenése még kiegyensúlyozottabbá és kompaktabbá teszi a kihelyezés gazdag látványvilágát. A betonnal való munkával korábbi, betonlámpás projektünk révén már rendelkeztünk tapasztalattal, így minden értelemben biztos alapokról kezdtük építeni a display szerkezetét.

A displaybe a betonon kívül fa, plexi és fém alapanyag, valamint LED szalag és a hozzá tartozó fényerő szabályozó dimmer is került.

A kivitelezés egy átlagos displayhez képest hosszabb időt vett igénybe néhány technológiai eljárás okán. A display minden alkatrészét saját üzemünkben, egymással párhuzamos folyamatok során készítettünk. Míg egyik munkaállomáson zajlott a beton elemek öntése, egy másik munkaterületen a fa dongák hajlítását végeztük. Az alkatrészek elkészítése kb. 40-50 napot vett igénybe, majd ezt követően a felületkezelésekkel folytatódott a gyártás.

A fa elemeket flambírozó pisztollyal égettük, majd olajjal kezelve emeltük ki az anyag természetes mintázatát, így a közel 200 elkészült display mindegyik példánya egyedi mintázatú. A fa dongák elkészítése igényelte a legtöbb lépést. A lézerrel kivágott formákat áztatást követően speciális ragasztással rögzítettük egymáshoz. Az így kapott elemeket egy előre kivágott formába helyeztük, ahol 8-10 órát töltöttek, hogy elnyerjék a kívánt ívet. A formából való eltávolítás után, tisztítást és csiszolást követően a fa dongákat fém hevederekkel rögzítettük egymáshoz, valamint a beton talpazathoz.

A világítás beépítésénél külön gondot fordítottunk a hűtésre, minden LED szalag alá alumínium hővetőt martunk. A fény homogén terülését egy speciális plexi behelyezésével biztosítottuk. Az adapterrel szerelt világítás hálózati csatlakozással üzemel, a csatlakozó a beton talpazatba öntve került beépítésre.

A displayek gyártásának utolsó fázisa egy hosszú tesztfolyamat volt, melyben mind a konstrukció, mind a világítástechnika megbízható működése, funkcionalitása megnyugtató bizonyossággal zárta eddigi legizgalmasabb és legszebb projektünket.

 

Az ötödik oroszlán

Impozáns helyszínen, a Budavári Palota, négy kőoroszlán által őrzött Oroszlános Udvarán kapott helyet és feladatot egyik legújabb plakáttartó displayünk.

A kültéri világítótábla mind fejlesztésében, mind előállítási költségeit tekintve is a különleges darabok közé tartozik.

A megrendelőtől kapott brief szerint a kihelyezésnek egyszerre több kritériumot kellett követnie. A kültéri használaton túl a plakáttartó rész egyik feladata a média könnyű, egyszerű cseréjének biztosítása volt, a világítással kapcsolatos igények között pedig az alkonykapcsoló is szerepelt. Kialakításakor e szempontok mellett figyelembe kellett vennünk azt is, hogy a kihelyezés helyszínén közvetlenül nem áll rendelkezésre áramforrás, így a világítást akkumulátoros táplálással szereltük.

A LED-modulos világítással kivitelezett plakátállvány az ügyfél kérésére egyoldalas kialakítással került legyártásra, de az így elkészült tábla vastagságába a kétoldalas kommunikáció is belefér.

Az elektromos szerelékek a meghatározott RAL színre festett, alumínium és acél elemekből összeállított test talpazatában kaptak helyet. Az itt kialakított, nyitható ajtajú szekrény rejti az akkumulátort, a töltőt, valamint a LED világítás és az alkonykapcsoló elektronikáját.

A talpazat alján lévő lábakon lecsavarozási lehetőséget is kialakítottunk, de a szerkezet a maga 2 méteres magasságával és hosszú talpaival rögzítés nélkül is állja a kültéri szolgálat kihívásait.