UV nyomtató eredménye

Végy egy nyomtatót…

Sebesség? Méret? Nyomatminőség? Nyomtatható anyagok köre? Fehéret is tudjon?

Ha ipari nyomtatóról beszélünk, ezek még csak a belépő kérdések. Az, hogy végül mi mellett tesszük le a voksunkat, számtalan paraméter és gyártói igény mátrixából áll majd össze.

Gyártási területeink közül, a digitális nyomtatást is magában foglaló display-gyártó divíziónkban a tekercses latex nyomtatók, lézervágó gépek, CNC maró és kivágó gép mellett 2 db nagyformátumú táblás nyomtató is szolgálja munkánkat.

Míg a latex nyomtatókról tökéletes nyomatminőségű, karcálló nyomatok gördülnek le tekercsben, display-gyártásunk termelékenységét az utóbbi két UV nyomtató biztosítja.

ipari nyomtató

Egyikük az Océ Arizona 360XT típusú gép, mely 2,5 x 3 méter munkaterületén vákuummal rögzíti az akár 48 mm vastag, táblás anyagot. A nagyformátumot egyben kezelő, 5 színnel dolgozó nyomtató egyik nagy előnye, hogy a grafikától és nyomtatandó alapanyagtól függően, akár egy ötödik, fehér színt is képest nyomtatni, aminek a hasznát elsősorban víztiszta anyagokon értékelhetjük. Termelékenységéről a 36 m2/óra adat nyilatkozik.

Ettől az évtől azonban a második táblás UV nyomtatónk hadrendbe állításával tovább emeltük a tétet.

A HP Scitex FB700 elsősorban a papír display gyártásban biztosít verhetetlen előnyöket. Az akár 85 m2 / óra nyomtatására képes gép segítségével ipari mennyiségben gyárthatók a különböző eladáshelyi termékkihelyezések. Ez az adat talán így önmagában nem informatív, de ha azt mondjuk, hogy 1 padló display terítékén a 4 szín color nyomat 18-20 perc alatt elkészül, az talán már beszédesebb a nyomtató termelékenységéről.

UV nyomtató működés közben

Ezzel a nyomtatási eljárással a nagyobb méretű padló display-ek esetében mintegy 300 db-ig gazdaságosabb az előállítás az ofszet nyomtatáshoz képest, míg kisebb méretű pult displayek esetében ez a szám ennél jelentősen magasabb.

Az akár 64 mm vastag anyagot 2 x 3 méteres táblában kezelni képes gép nemcsak a sebességével, de az alapanyag-adagolással is növeli a teljesítményt. Ki- és berakó asztallal és egy további kiegészítő asztallal felszerelt. Ezeknek köszönhetően, míg a fej dolgozik, az asztal továbbítja az anyagot, így már nyomtatás közben felhelyezhető a következő tábla. A folyamatos adagolással, a berakás és leszedés gördülékeny biztosításával gyakorlatilag megszűnik az állásidő.

Eltérően a hagyományos táblás nyomtatóktól, melyekre a nyomtatandó alapanyagot kiragasztják, vagy a vákuum rászívja az asztalra, ezzel a HP géppel a kész nyomat gyorsabban leszedhető, és a nyomtatás azonnal folytatható a következő táblán, ráadásul a ki- és berakó asztalok megnövelt terhelhetőségével a felhasználható alapanyagok köre is rendkívül széles.

Az UV fényre száradó festékekhez, melyek kifejezetten ellenálló nyomatfelületet eredményeznek, a gép összesen 6 kazettát is biztosít. A négy CMYK mellett egy light cyan és egy light magenta emeli a nyomatminőséget, a light cyant fehérre cserélve pedig a víztiszta alapanyagok is az elvárt nyomatminőségben, egy lépésben elkészülhetnek.

És hogy ezekkel a gépekkel hogyan készülnek a display-ek, azt a következő bejegyzéseinkben, típusonként kezdjük el bemutatni.